7 manieren om uw concurrentie te vermorzelen met Inbound Marketing

Met Inbound Marketing laat u uw concurrentie ver achter u

Hallo, mijn naam is Bram den Bieman, Inbound Marketeer. In dit artikel geef ik u een aantal tips. Deze tips zullen u helpen met het creëren en vasthouden van  een enorme voorsprong ten opzichte van uw concurrentie. Met Inbound Marketing bouwt u een voorsprong op, doordat u resultaat gericht werkt, gericht op het verhogen van uw omzet.

Het traditionele marketing draaiboek werkt niet meerConcurrentie vermorzelen met Inbound Marketing

U heeft geen monster budgetten meer nodig om een succesvolle marketeer te zijn. Er was eens een tijd, waarin een bedrijf haar eigen omzet kon kopen. Ik weet dit omdat ik dit zelf jarenlang heb ervaren. Gebaseerd op een redelijk constante (!) cost-per-sale, konden bedrijven stellen dat verhoging van het marketing budget bijna recht evenredig leidde tot meer resultaat. Dat waren mooie tijden voor advertentie media zoals kranten, vakbladen, vakbeurzen, call-centres, listbrookers enz. Helaas, die tijden zijn voorbij. Het return on investment (ROI) is eenvoudigweg te laag geworden.

Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg (Albert Einstein)

 

1.  Start met het creëren van aankoop gerichte content

Dat klinkt misschien wat vaag, maar dat is het niet. Ik zal het anders stellen:  STOP met roep-toeteren tegen uw klanten over hoe fantastisch uw bedrijf is. START met het geven van antwoorden op vragen en het bieden van oplossingen voor problemen waarmee uw klanten in hun eigen business te maken hebben. Zodra een klant begint te zoeken naar oplossingen voor een probleem (of antwoorden op..), dat is het moment waarop het aankoopproces begint. De eenvoudigste manier om dit te doen, is met starten van een blog.

Om te beginnen, bekijk eens vijf websites van directe concurrenten en vind uit of ze bloggen. Voor de meeste branches geldt, dat uw concurrentie waarschijnlijk helemaal geen blogt heeft, of hooguit een blog die niet actueel is of niet goed gericht op het aankoopproces van uw klanten. Andere voorbeelden van goede content zijn video’s, e-books, white-papers of presentaties die online te vinden zijn.

2. Optimaliseer uw content voor zoekmachines & social media

SEO (search engine optimization) is essentieel om in zoekmachines te verschijnen in zoekresultaten.

SMO (social media optimazation) is essentieel om in de social media goed te scoren.

Over SEO valt erg veel te zeggen, dit is namelijk een vak apart. Kort samen gevat komt het er op neer dat u al uw content dusdanig moet inrichten, dat deze goed scoort op specifieke zoekwoorden of zoekwoord combinaties.

SMO is ook een verhaal apart, maar ik kan u deze twee concrete voor degenen die Twitter inzetten als content distributie kanaal; als u uw blog artikelen via twitter deelt, voeg de tekst “nieuw blog artikel” of “retweet aub” toe aan uw tweets.

3. Promoot uw content

inbound-marketing-contentGefeliciteerd, u heeft unieke, relevante content gepubliceerd op uw eigen website. U heeft deze content geoptimaliseerd voor zoekmachines, dus die zullen in hun eigen tempo uw content gaan vertonen in hun zoekresultaten. Dus… afwachten nu?

Dit is het moment waarop u uw content, laten we zeggen uw nieuwe blog post, gaat delen via uw sociale media kanalen. Dit doet u direct en u plant hoe u deze unieke content ook in de toekomst blijft delen (gedoseerd..). Eigenlijk is dit vooral een praktisch punt, een ‘doe ding’.  Content delen is trouwens geen eenmalige actie, zeker niet als het gaat om content die bezoekers aantrekt die goed converteren naar meetbare resultaten. Los hiervan, kunt u overwegen om uw nieuwe content te delen met zogenaamde ‘bookmarking sites’. Verwacht hier niet veel van, maar toch.. een voorbeeld hiervan is nujij.nl

4. Genereer leads via LinkedIn

Laten we nog eens kijken naar de social media en LinkedIn specifiek. LinkedIn is een social media platform waarop mensen zich beroepsmatig begeven. De meeste bedrijven maken te weinig gebruik van het enorme potentieel dat LinkedIn biedt. Op de eerste plaats is het belangrijk om content die u plaatst op uw eigen website, automatisch op LinkedIn publiceert via uw blog-software. Echter, dit is op zich niet voldoende, omdat u uw content alleen als status updates plaatst op LinkedIn.

Wordt ook actief op ‘LinkedIn Answers’ en start met het beantwoorden van vragen die potentieel nieuwe klanten stellen over uw branche of onderwerpen die daaraan zijn gerelateerd. Dit is een eenvoudige manier om met prospects in contact te komen en uw eigen autoriteit in uw vakgebied te versterken. In de antwoorden die u online zet, neemt u af en toe wat linkjes op naar pagina’s op uw eigen website. Zo genereert u gelijk weer relevante bezoekers naar uw site. Een prima tactiek, mits de pagina’s waarnaar u verwijst, relevant zijn voor het besproken onderwerp op LinkedIn.

LinkedIn Groups

Ieder LinkedIn profiel kan lid worden van maximaal 50 groups oftewel groepen. Doe u voordeel met iedere groep linkedin-groepwaarvan u lid kunt worden. Richt u hierbij op groepen die specifiek gerelateerd zijn aan de bepaalde sector. Kies voor sectoren waarop u zich wilt richten. Waarschijnlijk zijn uw prospects ook lid van deze groep, omdat zij zich willen informeren over hetgeen in deze branche speelt. Lid zijn van ‘groups’ is vooral gebruikelijk en effectief voor business-to-business.

De eerste stap is om uw content (ja hoor, daar is ie weer..) te plaatsen op de groepen waarvan u lid bent. Het spreekt voor zich dat uw content relevant moet zijn. Met andere woorden, is het onderwerp dat uw content behandeld ook een onderwerp dat de mensen in deze specifieke sector bezighoudt?

Op de tweede plaats, start met het reageren op berichten van anderen in desbetreffende groep(en). Reageer op berichten van anderen met relevante informatie, zonder uzelf direct te verkopen. Zo voegt u waarde toe aan de conversatie en daarmee aan uzelf. Het is belangrijk dat u een actief lid wordt van een groep, om zodoende wat ‘goodwill’ op te bouwen door deelname aan feitelijke online conversaties. Als u in een conversatie betrokken bent, probeer dan in te schatten of het gepast is om iemand extra te voorzien van informatie of antwoorden via InMail (privé berichten op LinkedIn). Indien dit gepast is, probeer dan ter sprake te brengen of en hoe u ook buiten de groep om contact onderhoudt over het onderwerp van gesprek om zodoende de nieuwe ‘relatie’ te onderhouden.

5. Calls to Action – essentieel voor Inbound Marketing

Het verbaast me hoe vaak ik websites tegenkomen, maar ook e-mails, blog artikelen of nieuwsbrieven waarin Calls to Action ontbreken. Waarom eigenlijk? Omdat deze Calls to Action het verkeer op uw site naar uw landingspagina’s toe leiden, om uw bezoekers vervolgens te converteren naar leads. Zorg dus voor voldoende Calls to Action. Hier is een interessant artikel over Calls to Action, van FrankWatching.

6. Leads > gegevens verzamelen en ‘nurturing’

Opvallend veel bedrijven verzuimen hun website te voorzien van landingspagina’s waarmee ze de gegevens van hun bezoekers kunnen bemachtigen. Dit is enorme, enorme gemiste kans, maar goed nieuws voor u. Want u gaat er wel voor zorgen dat u landingspagina’s aanmaakt en zodoende uw bezoekers gaat omzetten in hot leads. Een hot lead is dus een website bezoeker die zijn contactgegevens voor u achter laat, zodat u deze kunt gaan opvolgen. Dit opvolgen wordt ook wel ‘Lead Nurturing’ genoemd.lead-nurturing-inbound-marketing

Lead nurturing

Lead nurturing betekent in de praktijk dat u met geautomatiseerde e-mails contact blijft houden met uw leads. Deze e-mails zijn erop gericht op uw nieuwe leads in verschillende stappen of fases om te zetten naar klanten. Deze e-mails zorgen ervoor dat uw prospect of lead tijdens het hele salesproces keurig opgevolgd blijft worden, zonder haperingen. Hoe vaak is het in uw organisatie gebeurd dat een prospect wordt vergeten en zodoende verloren gaat? Dat gebeurt niet een goed ingerichte e-mail campagne voor leads.

7. Creëer een dodelijk effectief Inbound Marketing Team

Selecteer de juiste mensen voor het samenstellen van een zeer effectief Inbound Team om uw concurrentie op 2-0 achterstand te zetten. Vermijd hierbij dat u uw mensen selecteert uit gewoonte of conventioneel denken, vooral mbt die traditionele marketingkunde zoals inkopen advertenties, beurzen en zelfs Google Adwords advertenties.  Hubspot verwoorde het glashelder, mensen voor uw Inbound Team moeten:

  1. Digitaal zijn (U wilt marketeers die de digitale taal spreken)
  2. Analytisch zijn (er is veel data om te analyseren, alles is gericht op R.O.I. kies voor mensen die deze data kunnen begrijpen en gebruiken)
  3. Bestaand bereik oftewel, persoonlijk netwerk hebben. De visitekaartjes rolodex is voor slapers, wat telt is iemands social media bereik
  4. Content creëren, hemelse content, dat is wat u wilt. Dit gaat alleen lukken, als degenen in uw team, content creëren uit passie, omdat ze het te gek vinden. Ontbreekt deze passie, dan werkt het niet. punt.

Dit artikel van Hubspot over uw Inbound Team vindt u trouwens hier.

Maak gebruik van uw hele organisatie, naast het inhuren van content schrijvers voor uw Inbound Marketing. Laat iedereen die kan en wil bijdragen aan uw bedrijfs-blog en dit verspreiden op hun eigen sociale netwerken – uw verkopers, IT, klantenservice, andere medewerkers, directie leden, uw CEO etc.

Wat hulp nodig?

Wilt u beginnen met Inbound Marketing, maar u weet nog niet precies waar en hoe? Neem gerust contact met me op voor een gratis 30-minuten-consult. Ik help u graag op weg.

Managed by Kjenmarks - Wordpress & SEO specialisten