Marketing is dood, lang leve marketing!

Traditionele marketing is dood

door: Bram den Bieman (over marketing)

De tijd dat op een vakbeurs de order boekjes vol liepen ligt ver achter ons. Dure advertenties in vakbladen en andere media om ‘ons gezicht te laten zien’. Een kapitaal aan schitterend drukwerk, folders en brochures ligt ergens achteraf in een kast te verstoffen.  Ongeadresseerde post verdwijnt ongelezen in de prullenbak, direct mail te vaak ook.  Inkomende ‘cold calls’ houden u of uw collega’s van het werk. Iedereen heeft er een hekel aan. Uw potentiële klanten dus ook.Interruptie-Marketing

De kosten voor de inzet van deze traditionele marketing instrumenten variëren, maar vallen nooit mee. De opbrengsten variëren ook, maar vallen vaker tegen dan mee.   Al met al, is de zogenaamde ‘return on investment’ nogal, tja hoe zeg ik dit netjes’ .. om te janken! Tijd om de feiten onder ogen te komen: traditionele marketing draagt structureel te weinig bij aan uw bedrijfsresultaat.

[quote style=”boxed”]traditionele marketing draagt structureel te weinig bij aan uw bedrijfsresultaat[/quote]

Op de eerste plaats is de wijze waarop een potentiële klant zich oriënteert op een mogelijke investering of besteding, totaal verandert. Uw prospects hebben simpelweg nog te weinig aandacht voor traditionele marketing kanalen. Sterker nog, door de tijd heen zijn we allemaal bedreven geworden in het negeren van traditionele ‘interruptie marketing’, zoals advertenties, reclame post of telemarketing. McKinsey publiceerde dit onderzoek hierover (bron: McKinsey).

Ten tweede is er een tendens waaruit blijkt dat het hoger management van bedrijven, niet meer bereid is om marketing op de traditionele manier te bedrijven. Dit blijkt o.a. uit dit vernietigende onderzoek onder 600 CEO’s. 73% van hen vind dat hun Marketing verantwoordelijke, onvoldoende zakelijke geloofwaardigheid heeft omdat hij/zij niet aantoont hoe marketing bijdraagt aan de bedrijfsgroei.  De CEO mist de link tussen marketing inzet en bedrijfsresultaten (bron: The Fournaise Marketing Group).

marketing ROI

Last but not least: in de huidige ‘sociale media maatschappij’, is traditionele marketing niet alleen onrendabel. Het is ook gewoon onlogisch geworden. Sociale media brengen mensen in contact met anderen waarmee ze een gezamenlijk interesse of voorkeuren delen.  Voor ieder interesse gebied zijn er online ‘knooppunten’. Dit kunnen websites zijn, maar ook mensen en onderwerpen die vaak bekeken worden. Dus, waarom investeren bedrijven nog zoveel geld in traditionele marketing voor het bereiken van een prospect, terwijl we deze prospect op het internet sneller en voordeliger kunnen vinden?

Lang leve de marketing!

Stelt u zich eens voor. We gooien het traditionele marketing denken overboord en we denken aan iets anders. Beter gezegd, aan iemand anders: We gaan denken aan Uw potentiële, nieuwe klant in de nabije toekomst. Denk aan uw klant van morgen en stel uzelf de vraag: “waar denkt mijn nieuwe klant van morgen, vandaag over na? Wat houdt uw klant van morgen, vandaag bezig? Wat is zijn probleem, waarvoor zoekt hij een oplossing?”

Uw klant van morgen, zoekt vandaag op het internet naar informatie. Informatie over zijn probleem, niet over uw product.

Stelt u zich eens voor, dat u allerlei content zou creëren over dit specifieke probleem. Unieke, relevante content die inhoudelijk gaat over het probleem van uw klant van morgen.[box type=”info” style=”rounded”]Content = Inhoud zoals tekst, afbeeldingen, geluidsfragmenten, video etc[/box]Deze content informeert de potentiële klant over het probleem, oplossingen voor dit probleem, tips, hulpbronnen en andere relevante informatie over dit probleem. Hoe beter uw content, des te groter de kans dat uw klant van morgen, uw content vandaag nog zal delen in sociale media zoals bijvoorbeeld LinkedIn, Twitter, Facebook of Pinterest.

Stelt u zich nu ook eens voor, dat deze content geoptimaliseerd is voor zoekmachines zoals Google. Hierdoor wordt uw content vaak weergegeven in de zoekresultaten van de zoekmachines. De levert u bezoekers op. Bezoekers die u kunt verleiden tot conversie naar leads of andere resultaten die wenselijk zijn voor uw bedrijf. Het vindbaar maken van content in zoekmachines, noemt men ‘Search Engine Optimalization’, oftewel SEO.

Bent u klaar voor Inbound Marketing?

Ok, even samenvatten. Traditionele ‘interruptie marketing’ is niet meer dan ‘roep-toeteren’ vanuit het verkoopproces. De effectiviteit hiervan is te laag geworden. In plaats daarvan gaan we ons vandaag richten op het aankoopproces van Uw klant van morgen.

Voordat Uw klant van morgen, bereid is om een aankoop te doen, gaat hij vandaag op zoek naar informatie op het internet. Daarom gaan we ervoor zorgen dat U content op het internet publiceert, die inhoudelijk gaat over het probleem van Uw prospects. Deze content optimaliseren we voor zoekmachines (SEO) en we delen deze content via sociale media. Deze nieuwe marketing visie, noemen we Inbound Marketing.

[box type=”info” size=”large” style=”rounded” border=”full”]Content creatie + SEO + Sociale media = Inbound Marketing[/box]

Wat vindt u van Inbound Marketing?

Tot zover dit artikel over Inbound Marketing. Er is nog meer dat ik met u wil delen, over lead nurturing, landingspagina’s en meer. Dat is onderwerp voor de volgende keer. Wilt u tips blijven ontvangen over het verbeteren van uw resultaten dmv Inbound Marketing? Volg me dan op twitter, facebook, LinkedIn, pinterest, of meld u aan voor de nieuwsbrief, ik houd u op de hoogte!

[button link=”http://eepurl.com/oSWRj” window=”yes”]gratis tips ontvangen[/button]

Oh ja, en dan dit nog. Hieronder staat een te gek filmpje over Inbound Marketing, gemaakt door StratosphereStudio.

Managed by Kjenmarks - Wordpress & SEO specialisten